Úvod
Magazín
Jak přestat kouřit s Nicorette - téměř každý čtvrtý muž stále kouří

Jak přestat kouřit s Nicorette - téměř každý čtvrtý muž stále kouří

Patříte také k těm, kdo se pokoušejí zbavit svého zlozvyku, snažíte se s kouřením cigaret skoncovat a přesto se vám to nedaří? Možná je to tím, že přestat kouřit bývá pro většinu lidí hodně těžké. Poradíme vám, jak to zvládnout. Odvykání kouření je jednou z největších výzev, jelikož závislost na tabáku zahrnuje sociální, psychickou i fyzickou složku. Základem úspěchu je odhodlání a pevná vůle přestat kouřit, spolu se změnou životního stylu a denních stereotypů. Existuje řada důvodů, proč se odhodlat, ať už je to vlastní zdraví, zdraví rodiny nebo finance. A není třeba mít obavy z neúspěchu. S vhodně zvolenou farmakoterapií se šance přestat kouřit zdvojnásobují v porovnání se samoodvykáním1.

Jak vzniká závislost na tabáku?

Na začátku vzniká sociální a behaviorální závislost, kdy se kouření spojuje s prožíváním určitých situací s cigaretou, čímž dochází k budování kuřáckých stereotypů, které se během let fixují. Za fyzickou závislost se pak považuje přítomnost abstinenčních příznaků při vynechání cigarety neboli dávky nikotinu, jako jsou podrážděnost, nesoustředěnost, špatná nálada, zvýšená chuť k jídlu nebo nespavost2.

Proč odvykat s náhradní nikotinovou terapií?

Náhradní nikotinová terapie spočívá v uvolňování terapeutického nikotinu do krevního oběhu v mnohem nižších dávkách než u cigarety – a to bez zdraví škodlivých chemikálií cigaretového kouře. Terapeutický nikotin je v léčivých přípravcích obsažen v dostatečně silných dávkách na potlačení abstinenčních příznaků, a zároveň v dostatečně malých na to, aby nezpůsoboval závislost. Dávka terapeutického nikotinu se časem pomalu snižuje, dokud se nikotinu nedokážete vzdát úplně.

Nicorette® nabízí různé formy náhradní nikotinové terapie nejen pro silné kuřáky, kteří vykouří více než 20 cigaret denně, ale také pro kuřáky s nižší mírou závislosti. Při akutní potřebě je nejefektivnější formou sprej, který účinkuje již do 30 vteřin při užití 2 dávek. Pokud hledáte diskrétní řešení, vhodnou formou je transdermální náplast s postupným uvolňováním terapeutického nikotinu během dne (16 h). Pokud potřebujete mít něco stále po ruce, a zároveň se na moment zaměstnat činností, můžete sáhnout po léčivých žvýkačkách s rychlým nástupem účinku. Pro nenápadné řešení vždy po ruce můžete zvolit pastilky s mentolovou příchutí s účinkem od 5 minut. V případě silné závislosti je možná i kombinovaná terapie v podobě transdermálních náplastí v kombinaci s orálním sprejem či 2 mg léčivými žvýkacími gumami. Nezapomeňte ale na správnou aplikaci dle příbalové informace pro co nejlepší účinek!

 

(mp, ru)

1) Králíková E. et al., 2022. Doporučené postupy. Doporučení pro léčbu závislosti na tabáku. Časopis lékařů českých. 161(1): 38.

2) Ibid. 2022, 35.

Reklama na léčivý přípravek. Léčivá žvýkací guma Nicorette® Classic Gum 2 mg & 4 mg, Nicorette® FreshFruit Gum 2 mg & 4 mg, Nicorette® Icemint Gum 2 mg & 4 mg, lisované pastilky Nicorette® Mint 4 mg, orální sprej, roztok Nicorette® Spray 1 mg/dávka & Nicorette® Spray s příchutí lesního ovoce 1 mg/dávka obsahují nikotin a jsou k podání do úst. Transdermální náplast Nicorette® invisipatch 25 mg/16 h, Nicorette® invisipatch 15 mg/16 h, Nicorette® invisipatch 10 mg/16 h obsahuje nikotin a je k transdermálnímu podání. Před použitím si pečlivě přečtěte celou příbalovou informaci.

CZ­‑NI-2300061

8298