Úvod
Magazín
CHŘIPKA A NACHLAZENÍ: jak tlumit příznaky?

CHŘIPKA A NACHLAZENÍ: jak tlumit příznaky?

V zimních měsících se lidé častěji scházejí v uzavřených prostorech. Místo procházek a posezení na venkovních terasách chodíme do kaváren a restaurací, venkovní sport nahrazujeme fitcentry a častěji využíváme i veřejné dopravní prostředky. Kvůli tomu se pak zvyšuje pravděpodobnost přenosu virových onemocnění, které se přenášejí kapénkovou cestou vzduchem. Mezi ty nejčastější patří nachlazení a chřipka. Jaké jsou jejich projevy, jaký je mezi nimi rozdíl a jak je léčit?

Nachlazení a chřipka jsou častá virová onemocnění, která postihují dýchací cesty. V Česku každý rok onemocní chřipkou statisíce obyvatel. A ačkoliv mezi nakažené nejčastěji patří děti, následky, a to někdy i fatální, mívá chřipka nejčastěji pro seniory.

Jak předejít nákaze 

Nejlepší strategií v boji proti chřipce zůstává prevence. Jednou možností je očkování, které je nejlepší aplikovat na začátku listopadu. Druhou možností je posílení imunity – ta totiž vytváří protilátky ihned poté, co se viry dostanou do těla a napadnou sliznice mandlí a dýchacích cest. Ale to nejlepší, co můžete udělat, je starat se o své tělo kontinuálně po celý rok – zdravě jíst, mít dostatek tekutin, pohybu i odpočinku.

Nejen v době zvýšené nemocnosti přichází na řadu také dodržování základních hygienických opatření. Doma i v zaměstnání si často a důkladně myjte ruce a pravidelně větrejte, při cestování hromadnou dopravou nestůjte poblíž kýchajících a smrkajících osob.

Rozdíly, symptomy a léčba 

Nachlazení způsobují nejčastěji rhinoviry, adenoviry a coronaviry. Je to akutní onemocnění, které mívá pomalejší nástup a bývá doprovázeno rýmou, bolestí v krku a kašlem. Pokud vás přepadne chřipka, příznaky se většinou objeví náhle, v rámci několika hodin, a k výše zmíněným se může navíc přidat také horečka, zimnice, bolesti hlavy, svalů a kloubů, celková únava, malátnost a nechutenství. Právě rychlost nástupu onemocnění bývá nejsnáze rozpoznatelným rozdílem. Chřipka na rozdíl od nachlazení probíhá v epidemiích a je mnohem nebezpečnější, protože napadá všechny orgány a systémy v těle. Neexistují na ni léky, ani antibiotika nejsou vhodná. Náš imunitní systém si s ní zkrátka musí poradit sám. Léčba spočívá v tlumení příznaků, dostatečném příjmu tekutin (nejlépe horkého čaje, doporučován bývá zázvorový čaj s medem a citronem) a odpočinku v posteli. Pomoci mohou také vitamíny, obzvlášť vitamín C, dále betaglukany, echinacea, probiotika nebo léty ověřený homeopatický lék Oscillococcinum®. Pamatujte, že chřipku se v žádném případě nevyplácí přechodit. Často se vrací v ještě horší podobě a přecházení velmi zatěžuje organismus, což může vést až k poškození srdce a dalších orgánů.

Jak srazit horečku a ztlumit bolest 

Horečku do 38 °C se nesnažte snižovat, je známkou toho, že váš imunitní systém pracuje a bojuje s viry. Pokud však vaše tělesná teplota tuto hranici přesáhne, sáhněte po antipyretikách. Na únavnou a často dlouhotrvající bolest hlavy, svalů a kloubů užijte analgetika. Váš lékárník vám jistě poradí nejlépe, které přípravky užít. Vhodné jsou i ty, které kombinují oba účinky. Oblíbené jsou v tomto případě například horké nápoje, jako je COLDREX nebo Paralen Grip, ve kterém najdete kombinaci hned dvou léčivých látek, paracetamolu a fenylefrin-hydrochloridu. Tyto horké nápoje snižují horečku a pomůžou i s bolestí hlavy, kloubů a svalů, uvolňují ucpaný nos, tlumí bolest v krku a doplňují vitamín C. Snad nejvyhledávanější a nejčastěji užívanou léčivou látkou na bolest a teplotu je ale paracetamol, který najdete například v přípravku Paramegal 500 mg.

Zatočte s bolestí v krku 

Na bolest v krku jsou účinné přípravky s lidokainem nebo protizánětlivými složkami. Ke zmírnění zánětu a bolesti v ústech a krku, jejich zarudnutí a otoku a při obtížích s polykáním jsou skvělé pastilky na cucání. Oblíbené jsou například pastilky Galverde s účinnou látkou benzyamidi hydrochloridum, Septabene s citronem a bezovým květem nebo pastilky Neo-angin, které pomáhají při mírných infekcích v ústech a krku.

Pokud hledáte něco, co má kromě klidnícího a příjemného účinku na krk, hltan a hlasivky také látky posilující imunitu a potlačující viry a mikroby, neváhejte sáhnout po přípravku Herbofitky s islandským lišejníkem a vitamínem C.

Podpořte imunitu 

Na podporu imunity se obzvlášť hodí doplňovat v dostatečném množství vitamín C – lidské tělo si ho samo neumí vyrobit, a tak je nutné ho doplňovat ve stravě. Důležitý je zejména při zvýšené zátěži a v zimním období, kdy je zvýšený výskyt infekčních onemocnění. Kromě podpory imunitního systému přispívá vitamín C mimo jiné například k ochraně buněk před oxidativním stresem, ke snížení míry únavy a vyčerpání, k normální funkci cév, chrupavek, kostí a kůže, k normální činnosti nervové soustavy. Pořádnou dávku tohoto vitamínu v jedné tabletě najdete v přípravku Moje lékárna Vitamín C 1000 mg se šípky, které je teď k dostání ve výhodném balení 100+20 tablet zdarma.

Zlepšené využití vitamínu C tkáněmi, a to až 98,6 %, nabízí Cetebe Vitamin C 500 mg. Díky speciální technologii výroby – technologii časových perliček™ – se uvolňuje postupně až 12 hodin. U nárazových silných dávek se totiž velká část vitamínu C z těla vyloučí.

Přípravkem, který kombinuje hned několik různých látek na podporu imunity, je Imugal Galmed. Obsahuje vědecky ověřené zdroje vitamínu D a selenu z kvasinek Saccharomyces cerevisiae a dále chelátovou formu zinku, vitamín C, betaglukany z hlívy ústřičné a celou řadu vitamínů a minerálů obsažených v kvasinkách.

Nenechte si ujít ani příští vydání magazínu Moje lékárna – budeme se věnovat dalším příznakům chřipky a nachlazení, jako je rýma a kašel.

6942