Úvod
Magazín
Cestovní lékárnička

Cestovní lékárnička

Každá dovolená či jednodenní výlet se odvíjí od dobře připravené cestovní lékárničky, protože kdo je připraven, není pak v nečekané situaci překvapen.

Základem dobře sbalené lékárničky na cesty je být připraven na různé možnosti a situace, které vás během dovolené mohou potkat.

Na co si dát pozor během cest 

Pokud cestujeme, můžeme trpět kinetózou (cestování letadlem, autem, autobusem, lodí, na kole). Na tuto možnost je třeba se připravit výběrem vhodného léčivého přípravku nebo doplňku stravy. Někdo si rád zvolí exotičtější destinaci a zde nás pak můžou překvapit i v našich zeměpisných šířkách nezvyklé infekční choroby, ke kterým se můžou přidat vysoké letní teploty v kombinaci s vysokou vlhkostí. Tímto způsobem pak dostane zabrat i tělo mladého zdravého člověka. Další rizikovou skupinu tvoří alergici a jejich alergické reakce, někteří o své alergii zatím neví. Naše střevní mikroflóra si úplně lehce neporadí s exotickými patogeny, a proto často naši dovolenou do teplých krajin mohou doprovázet střevní problémy. Poslední rizikovou skupinou jsou pak sváteční sportovci, kteří párkrát ročně vyrazí za dobrodružstvím adrenalinového rázu, a u těch bychom pak měli pamatovat na různá sportovní rizika.

 

Základní vybavení 

Co je dobré mít v lékárničce jako základ? Než se pustíme do ošetřování, je vhodné si zajistit s sebou na výlet či expedici preventivně několik pomůcek. Jsou to:

  • hliníková termofolie – neměla by chybět v žádné lékárničce, při čekání na pomoc zabrání podchlazení postiženého
  • sterilní rukavice – v případě, že musíme ošetřovat otevřené poranění, je vhodné využít sterilní rukavice k zabránění přenosu nákazy
  • nůžky – slouží na stříhání obvazů, v případě potřeby i kusů oblečení
  • zavírací špendlíky, jehly, leukoplast nebo cokoliv, čím můžeme zafixovat obvaz
  • resuscitační rouška – prevence přenosu nákazy či onemocnění při poskytování první pomoci

V případě ošetřování drobných poranění je vhodné do lékárničky doplnit sterilní obvazy, sterilní gázy a elastické obinadlo. V lékárničce by též neměly chybět náplasti obyčejné a náplasti na puchýře.

 

Léky

 Seznam léků, zdravotnických prostředků nebo doplňků stravy je následující:

  • léky proti horečce a bolesti s obsahem paracetamolu, ibuprofenu
  • léky proti průjmům – Loperamid, Enditril
  • rehydratační roztoky – Kulíšek, Kulíšek forte, Enhydrol
  • adsorbencia – Smecta, Carbo medicinalis
  • střevní desinficiencia – Endiaron, Ercefuryl (vázáno na recept)
  • probiotika a eubiotika – Hylak forte, Biopron 9, Lactofit
  • léky proti bolesti a křečím – Algifen neo (vázáno na recept), Buscopan (vázáno na recept), No­‑spa (vázáno na recept)
  • léky proti alergiím – velké spektrum přípravků s místním i celkovým účinkem
  • léky proti nemoci z cestování (kinetóze) - Kinedryl, Travel­‑Gum, Antimetil
  • léky na tlumení bolesti v krku a dezinfekci krku – Galverde, Tantum Verde, Stopangin, Jox, Septabene
  • léky na tlumení kašle a léky na usnadnění vykašlávání – Stoptussin, Robitussin, Ambroxol, ACC

Dále je do lékárničky třeba přibalit léky, které člověk běžně užívá. Doporučuje se vzít si s sebou větší množství těchto léků, než je na délku cesty potřeba. Pokud člověk plánuje cestu na 14 dní, je lepší si vzít pro případ nenadále nouze dostatečnou zásobu alespoň na jeden měsíc. 

Před odjezdem na dovolenou zkontrolujte dobu použitelnosti vybavení lékárničky. Každý léčebný přípravek zkontrolujte zvlášť a v případě potřeby z lékárničky vyřaďte. Není vhodné využívat léčiva po expirační době.

 

Něco navíc 

Co je dobré přibalit do lékárničky navíc, pokud v ní disponujeme volným místem? Jedná se především o přípravky proti plísňovým onemocněním, krém proti opruzeninám, prostředky k dezinfekci vody, repelentní přípravky a další vybavení (digitální teploměr, opalovací krémy s UV filtrem, sluneční brýle). Přídatné věci zvolíme podle typu výletu, délky dovolené a podle místa, kam budeme cestovat. Před dovolenou je nutné myslet i na to, jaká je úroveň hygieny a dostupnost zdravotní péče v cíli naší cesty. V málo rozvinutých zemích se těžko shání i základní potřeby, a proto je lepší mít všechno s sebou. Pokud člověk cestuje do pětihvězdičkového hotelového komplexu, může se podle toho zařídit a některé léky ze seznamu vyškrtnout.

 

Závěrem 

Lékárnička by měla být v suchu, chladu a temnu tak, aby nedošlo k poškození jejího obsahu. Není vhodné ji nechávat volně v horkých nevětraných prostorách bez cirkulace vzduchu (auta za horkých letních měsíců).

 

PharmDr. Ondřej Žák
Lékárna SANO Rychvald

Cestovní lékárnička