Úvod
Magazín
Opravdová Mamma Mia

Opravdová Mamma Mia

Vzpomínáte si na film Mamma Mia v hlavní roli s Meryl Streep, která se jako mladá vypravila na jeden z řeckých ostrovů, aby zde jednou provozovala svůj vlastní penzion? Přesně to je životní příběh Češky Edity Kachlové.

Řecko bývá nazýváno kolébkou civilizace. Málokdo si uvědomí,  že Řecko je ale také kolébkou moderní medicíny. S úspěšnou českou podnikatelkou Editou Kachlovou, která žije na ostrově Korfu, jsme si povídali o tom, proč lidé v okolí Středozemního moře trpí mnohem méně různými druhy rakoviny či kardiovaskulárními chorobami. A během rozhovoru nám prozradila i tajemství, jak uvařit skvělé Stifado.

Náš rozhovor musíme začít otázkou, kterou si asi položí každý. Jak se člověk stane úspěšnou hoteliérkou na Korfu?

Před 28 lety jsem se vypravila na Korfu na celé léto jako delegátka cestovní kanceláře. Při svém pobytu jsem se seznámila se svým současným manželem. Majitelem pensionu Kahlua. Měli jsme tam ubytované klienty. Zamilovali jsme se do sebe a teď náš penzion provozujeme spolu.
 

 Myslím, že pro mnoho lidí máte povolání snů. Jak je to ale doopravdy? Jak náročné je provozovat vlastní penzion na Korfu?

Určitě je to práce na plný úvazek od rána do večera. Já svou práci miluju. Ráda se setkávám s novými lidmi a těší mě, když se jim u nás líbí a jsou tady spokojení. Samozřejmě to je náročné. Bydlíme kousek od penzionu a našim hostům jsme pořád k dispozici. Pracujeme prakticky celé léto v kuse bez jediného dne dovolené. Odpočíváme až v zimě. To zase máme několik měsíců relax my. Než jsme si vybudovali svou vlastní klientelu, bylo to hodně tvrdé. V létě jsme pracovali 6 měsíců na Korfu a v zimě 6 měsíců v Thajsku, kde jsme organizovali lodní výlety pro skandinávské cestovní kanceláře.


Jací klienti k vám nejčastěji jezdí?

Získávat klienty je má každodenní práce. Díky mým kontaktům se hodně orientujeme na českou klientelu. Komunikace probíhá v češtině, a to spoustě klientů od nás vyhovuje. Našim hostům poskytujeme plný servis. Transfery z letiště, půjčení auta, lodní výlety, prostě vše, co k bezvadné dovolené patří.

  
Kdy pro vás začíná turistická sezóna?

Klienti na ostrov začínají jezdit už od konce dubna. Hodně to záleží na leteckých spojích. Letos se lítá už od dubna z Krakova a Berlína a koncem května se otevřely další linky z Vídně, Bratislavy a Prahy. V červnu pak přibývají přímé lety z Ostravy, Brna a Katovic. A končíme koncem října. Pro nás pochopitelně sezóna začíná mnohem dříve. Měsíc až dva před příjezdem prvních hostů musíme vše připravit. Vymalovat, po zimě dát do pořádku zahradu a připravit a zkontrolovat i naše lodě, které používáme na lodní výlety. Vlastníme třeba pirátskou loď Black Rose, se kterou děláme plavby okolo hlavního města. V létě se tedy ze mě stává oficiální pirátka. Pirátka z Korfu :)

 
Co byste lidem před cestou na ostrov poradila? Proč by se měli vypravit právě na Korfu?

Korfu je krásně rozmanité. Hezky je opravdu všude a z Česka je to kousek. Pouze 2 hodiny letadlem. Je tady hodně zeleno. Korfu je jeden z nejzelenějších řeckých ostrovů. Je tady krásné historické hlavní město Korfu, kde jsou úzké uličky plné malebných zákoutí. A také jsou tady řecké vesničky s úžasnou atmosférou, nádherné tyrkysové moře a v neposlední řadě úžasní laskaví lidé. A je tady bezpečno, což je důležité třeba pro sólocestovatelky nebo pro rodiny s dětmi. Pokud milujete dlouhé písečné pláže, tak ty na Korfu jsou, ale ne všude. Pokud naopak máte radši skalnaté pobřeží s nádhernými výhledy a třeba šnorchlování, tak se vám bude líbit třeba u nás na západním pobřeží v okolí Paleokastritse a Liapades.

 

Jak je na tom Korfu s počasím?

Je tady hodně slunce a už v červnu se teploty pohybují okolo 30 stupňů. Největší teplo bývá v červenci a v srpnu. To teploměr ukazuje okolo 35 stupňů. Teplota moře se může trošku lišit. Na západním pobřeží bývá o něco chladnější. Na východě je totiž moře chráněno řeckou pevninou, takže tam jsou vlny málokdy. V létě bývá teplota moře 25–26 stupňů. Hezkých 23–24 stupňů má moře také v září a v říjnu. V té době je pobyt také moc příjemný.

 

Má cenu se na Korfu vydat třeba v zimě?

V zimě dokáže být Korfu také krásné. Je tady minimálně o 10–15 stupňů více než v Česku. Ale je to každou zimu jiné. Normálně je v zimě období dešťů, ale připadá mi, že každý rok prší méně a méně a každý den alespoň na chvíli vysvitne slunce. Moře má nějakých
15 stupňů, takže ti otužilejší se mohou koupat i v zimě.

 

Přejděme teď ke zdravotním aspektům dovolené. Řešili během pobytu vaši hosté nějaké zdravotní lapálie? A jak na Korfu vlastně funguje zdravotní péče?

Občas se bohužel stane, že některý z našich hostů potřebuje lékaře. V našem resortu máme výhodu, že tady máme českou kamarádku, která má manžela lékaře. Pokud má klient připojištění, doktor k němu přijede a klient nic nepřiplácí. Ve všech letoviscích fungují lékárny a dostanete tady spoustu léků i bez předpisu. Velká nemocnice je kousek od hlavního města Korfu. Tam vás jako obyvatele EU ošetří bezplatně, ale bývají tam delší čekací doby. Lze využít i služeb privátních klinik, ale ty bývají dost drahé, za to však přijdete na řadu rychle. Návštěva soukromého lékaře pak přijde na 40 až 80 €. Zajímavé je, že na Korfu není problém se zubaři jako například na řadě míst v Česku. Tady se dostanete k zubaři během pár dní a plomba vás vyjde na cca 60 €. Jak už zaznělo v úvodu, Řekové patří k nejdéle žijícím národům, u kterých je nejnižší výskyt kardiovaskulárních onemocnění.

 

Čím si to vysvětlujete?

Řekové žijí hodně v souladu s přírodou a udržují úzké rodinné vztahy. Rádi a bez spěchu spolu jedí, umí si užít přátelského posezení, aktivně vytvářejí dobrou náladu a díky tomu nezažívají tolik stresu jako my u nás v Česku.

 

Jak těžké pro vás bylo zvyknout si na tento jiný životní rytmus?

Zvykla jsem si velmi rychle. Já jsem totiž spíše noční sova než ranní skřivan a Řekové to tak mají taky. Telefonovat někomu před devátou ráno se tady považuje za neslušné. Naopak si běžně voláme v 10 večer i později. Řekové si rádi užívají pozdní večeře ve společnosti přátel a rodiny. A děti také chodí spát později, takže je běžně uvidíte hrát si venku třeba v devět večer. Jdou si lehnout a odpočinout po obědě. V té době je tady největší horko.

Jaký vliv na dlouhověkost má podle vás středomořská strava, řecké koření či bylinky nebo kvalitní extra panenský olivový olej?

Určitě velký. Řekové se po staletí stravují tím, co tady roste a žije. Jedí hodně luštěnin, zeleniny a ovoce, olej, sýry, ryby a naopak málo masa. Řekové umějí vynikajícím způsobem připravovat ryby. Jedí je obvykle grilované, pokapané spoustou citronové šťávy. Nejlépe chutnají v přístavních tavernách. Tam si můžete být jisti, že ryby jsou zaručeně čerstvé. Kapitolou sám o sobě je řecký olivový olej. Je hutný a při nalévání v něm nádherně jiskří slunce. Nalijí vám ho tu do obyčejné lahve, bez pestrých etiket, ale je to elixír nad všechny lékárny světa. A přidávají ho snad do všech jídel. Třeba na Krétě ho spotřebují neuvěřitelných 25 litrů na hlavu a rok, čímž jsou jednoznačně na prvním místě na světě.

 

Jaké je vaše nejoblíbenější řecké jídlo? Prozradíte nám jeho recept?

Miluju řeckou kuchyni a kdybych si měla vybrat jen jedno jídlo, tak to asi bude stifado, což je maso (hovězí nebo králičí nebo kohout) uvařené v rajčatové omáčce s malými cibulkami. Když budete hovězí stifado vařit dlouho při nízké teplotě, bude dokonalé a bude se vám rozpadat na jazyku. Tradiční řecký recept na hovězí stifado vyžaduje cibuli „kokaria“, což jsou malé bílé sladké cibule.

 

Zajímalo by mne, jak o své zdraví pečujete vy sama?

Když bydlíte na ostrově jako je Korfu, jste neustále fyzicky aktivní. Náš ostrov má celkem velké převýšení, takže denně chodím do kopce a z kopce a přirozeně si tím udržuji zdravou fyzičku, aniž bych musela chodit do posilovny. Jím zdravě a po obědě se snažím o siestu. Odpolední pauza působí blahodárně na tělo, na kardiovaskulární systém i na psychiku. Večer si užívám posezení s rodinou. V tom už jsem trochu Řekyně.

 

Poslední otázky budou trochu osobní. Kdy a kam jezdí na dovolenou hoteliérka? A jak často se stihnete podívat domů do Čech?

My jezdíme na dovolenou v zimě. Naše oblíbená destinace je Thajsko. Tam jezdíme už 20 let a dobíjíme si tam baterky. Do Čech se dostanu většinou dvakrát za rok.

 

Děkujeme za rozhovor.

Edita Kachlová