Doprava zdarma při nákupu nad 1 200 Kč

Úvod
Magazín
Ryby v zimě aneb jak doplňovat vitamín D

Ryby v zimě aneb jak doplňovat vitamín D

Během letních měsíců naše tělo získá až 90 procent z celkového doporučeného množství vitamínu D 
přirozenou cestou při pobytu na slunci. Všeobecně se uvádí, že by člověk měl na slunci trávit 20 minut alespoň dvakrát týdně. Je zajímavé, že proces tvorby vitamínu D nenastává ihned, ale až po 10–15 minutách slunění.

V zimě je lepší vitamín D suplementovat. Vhodné je například konzumovat alespoň dvakrát týdně ryby. Třeba tresku, lososa, sledě či sardinky.

Vitamín D a jeho syntéza

Vitamín D je strukturou podobný spíše hormonům, jedná se o souhrnné označení vitamínu D2 (ergokalciferol) a D3 (cholekalciferol). Zatímco vitamín D2 pochází z rostlin, D3 jsme schopni si sami vytvořit. Prvním krokem je tvorba meziproduktu z cholesterolu v kůži, kdy následně na tento meziprodukt působí UVB záření a je přetvořen v játrech a ledvinách na aktivní formu tzv. kalcitriol.

Hypovitamínoza 
a jaká je správná dávka

Nedostatek vitamínu D se projevuje křivicí a řídnutím kostí, dále pak svalovou slabostí. Vitamín D totiž ovlivňuje hladiny fosforu a vápníku v krvi. Je schopen je v ledvinách a játrech znovu vstřebat, touto kaskádou ovlivňuje i funkci příštítných tělísek, které ve velkém začnou produkovat hormon parathormon. Parathormon má hlavní funkci zvyšovat hladinu vápníku v krvi a odplavovat ho z kostí.

Již delší dobu se ví, že vitamín D je vhodný pro nastartování naší imunity při probíhající epidemii viru SARS­‑CoV-2. Tento vitamín může fungovat jako prevence i léčba onemocnění COVID 19 několika biologickými mechanismy. Dospělým by se měla doporučit dávka 2000 IU vitamínu D3, případně 4000 IU při vysokém deficitu tohoto vitamínu. Ve studiích byly dokonce pacientům po dobu jednoho měsíce podávány dávky až 10 000 IU vitamínu D, které by donedávna byly pro člověka považovány za toxické.

Vitamín D se využívá a indikuje na léčbu křivice, osteoporózy, řídnutí kostí a při chorobě spojené s nedostatkem hormonu parathormonu.

Hypervitaminóza

Při předávkování, které je velmi vzácné podle EFSA (Evropský úřad pro bezpečnost potravin), hrozí tyto symptomy: únava, slabost, vyčerpání, nevolnost, ukládání vápníku v cévách, poškození plodu a případně ledvinové či jaterní onemocnění. Ohledně správné dávky vitamínu se i v závislosti na vaší medikaci poraďte se svým lékárníkem nebo farmaceutickou asistentkou.

Co jsou to vitamíny a jak je dělíme

Jsou to jedinečné organické složky nezbytné pro fungování našeho metabolismu, nejsou zdrojem energie a většinu z nich přijímáme ve stravě a neumíme si je vytvořit. Některé provitamíny (karoten) se přeměňují na samotný vitamín až v lidském těle. Předávkování vitamínem se nazývá hypervitaminóza, chybějící vitamín se charakterizuje pojmem hypovitaminóza a úplný nedostatek daného vitamínu je avitaminóza.

Vitamíny dělíme na nerozpustné a rozpustné v tucích. Mezi vitamíny rozpustné v tucích se řadí vitamín A, D, E a vitamín K. Tyto vitamíny se vstřebávají společně s tuky z potravy a ukládají se v játrech, proto u některých z nich hrozí častější hypervitaminóza.

 

PharmDr. Ondřej Žák

Lékárna SANO Rychvald

ML Magazín_11_12_2024_ryby v zimě